Kurča v krémovej omáčke
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
3000g
kukuričného kurčaťa1000ml
crème fraîche500ml
suchého bieleho vína500g
čerstvých šampiňónov200g
nakladaných perlových cibuliek250g
masla (82 %)100g
prepusteného maslajarná cibuľka
20g
soli1kg
krátkozrnnej ryžePostup prípravy
Krok 1
Cibuľky na korienku skrojíme, v šupke zľahka naolejujeme, zabalíme do alobalu a upečieme ich v rúre na 180 °C (cca 15 minút).
Krok 2
Necháme ich vychladnúť a vpichom skontrolujeme, či sú na zhryz. Potom zlatú šupku smerom od skrojeného korienka nakrojíme a cibuľky vylúpneme.
Krok 3
Krátkozrnnú ryžu uvaríme buď v klasickom hrnci s vodou, alebo v špeciálnom hrnci na varenie ryže, ktorý má tú výhodu, že sa po uvarení sám vypne.
Krok 4
Hrniec otvoríme (alebo dáme dolu pokrievku), ryžu zľahka premiešame a ešte na 8 minút ho opäť uzavrieme. Potom už môžeme ryžu servírovať.
Krok 5
Kurča uvaríme (môžeme si urobiť aj kurací vývar) a vychladnuté mäso osušíme papierovou utierkou. Potom ho naporciujeme, znovu dôkladne osušíme a pozvoľna opečieme na panvici na masle dozlatista zo všetkých strán.
Krok 6
Súčasne s kuraťom si v ďalšom kastróliku na prepustenom masle vypražíme šampiňóny. Až budú hotové dozlatista, precedíme ich a necháme ich odkvapkať.
Krok 7
Opečené kurča dokončíme v masle so soľou. Pridáme perlové cibuľky, krátko zarestujeme a pridáme biele víno, ktoré takmer úplne vyvaríme.
Krok 8
Potom pridáme crème fraîche a scedené šampiňóny. Nakoniec pridáme jarnú cibuľku a servírujeme spolu s dusenou ryžou.