Husací guláš so staročeskými kapustníkmi - reštaurácia
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
700g
husacích žalúdkov700g
husacích sŕdc500g
husacej pečene500g
žltej cibule120g
bravčovej masti30g
mletej sladkej papriky50g
paradajkového pretlaku100g
hladkej múky0,02g
drvenej rasce0,01g
mletého čierneho korenia20g
čerstvého majoránu1000ml
hydinového vývaru vlastnej výroby40g
čerstvého cesnaku500g
zemiakov (varný typ a) 375g
kyslej kapusty75g
žltej cibule 1,5g
zemiakového škrobu 50g
polohrubej múky 75g
vajec 7,5g
soli 25g
masti (na vymastenie pekáča)10g
čerstvého majoránu150g
kučeravého kelu0,5g
soli150g
žltej cibule100g
mastiPostup prípravy
Príprava mäsa a omáčky:
1. Husacie žalúdky, srdce i pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kusy.
2. V kastróle rozpustíme masť, vložíme nakrájanú cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby.
3. Ak sa cibuľa začne pripekať, základ mierne zastrekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
4. Do základu pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme, aby bol pretlak lesklý a oddelil sa od tuku.
5. Potom pridáme mäso, dôkladne ho opečieme, následne posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme.
6. Potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
7. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka – počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
8. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom, tekutinu so základom zredukujeme na tuk, znížime príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nezozlatne.
9. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou a varíme asi 10 minút.
10. Nakoniec omáčku precedíme, vložíme do nej mäso a všetko dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
2. V kastróle rozpustíme masť, vložíme nakrájanú cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby.
3. Ak sa cibuľa začne pripekať, základ mierne zastrekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
4. Do základu pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme, aby bol pretlak lesklý a oddelil sa od tuku.
5. Potom pridáme mäso, dôkladne ho opečieme, následne posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme.
6. Potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
7. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka – počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
8. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom, tekutinu so základom zredukujeme na tuk, znížime príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nezozlatne.
9. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou a varíme asi 10 minút.
10. Nakoniec omáčku precedíme, vložíme do nej mäso a všetko dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
Príprava kapustníkov:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, polovicu olúpaných zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu na hrubom. (Strúhame do vody, aby zemiaky nezhnedli.)
2. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a vložíme ich do misy.
3. Kyslú kapustu precedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, cibuľou, vajcami, múkou a soľou.
4. Všetko ručne premiešame.
5. Kapustníky opečieme v lievancovníku vymastenom masťou po oboch stranách dozlata a potom ich preložíme na papierovú kuchynskú utierku.
6. Pri servírovaní jednotlivé porcie zapekáme pod salamandrom alebo v konvektomate
2. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a vložíme ich do misy.
3. Kyslú kapustu precedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, cibuľou, vajcami, múkou a soľou.
4. Všetko ručne premiešame.
5. Kapustníky opečieme v lievancovníku vymastenom masťou po oboch stranách dozlata a potom ich preložíme na papierovú kuchynskú utierku.
6. Pri servírovaní jednotlivé porcie zapekáme pod salamandrom alebo v konvektomate
Príprava kelu:
1. Listy kučeravého kelu sparíme v horúcej vode a vložíme ich do studenej vody s ľadom.(Strúhame do vody, aby zemiaky nezhnedli.)
2. Cibuľu nakrájame na lodičky, orestujeme ju na panvici s masťou dosklovata a pridáme sparené listy kučeravého kelu. Na záver všetko ochutíme soľou.
2. Cibuľu nakrájame na lodičky, orestujeme ju na panvici s masťou dosklovata a pridáme sparené listy kučeravého kelu. Na záver všetko ochutíme soľou.
Podávanie
1. Na stred k okraju taniera preložíme teplé kapustníky, medzi ne servírujeme teplý husací guláš.
2. Pokrm doplníme orestovanou cibuľou s kelom a štipkou čerstvého majoránu.
2. Pokrm doplníme orestovanou cibuľou s kelom a štipkou čerstvého majoránu.