Grilovaný kurací steak s hummusom a šalátom Tabouleh
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
Kurací vrchný stehnový plátok s kožou
Olej olivový extra panenský
Soľ morská, vločková
Cícer
1
čajová lyžička čierneho koreniaSezamová pasta Tahin
Citrón (na šťavu)
Cesnak čerstvý
Olej olivový extra panenský
Korenie čierne, celé
Soľ kamenná
Bulgur
Zeleninový vývar, vlastná výroba
Olej olivový extra panenský
Citrón (na šťavu)
Petržlen listový
Paradajky čerstvé
Cibuľa červená
Mäta čerstvá
Citrón
Postup prípravy
Príprava steaku:
Kuracie steaky si rozložíme na gastronádobu s papierovou utierkou a necháme ich „vydýchať”. Tesne pred servírovaním ich potrieme olivovým olejom a opečieme ich kožou dole dochrumkava. Potom ich obrátime a ešte krátko opečieme. Steak nesmie byť vysušený. Po opečení steaky osolíme vločkovou soľou, znovu pokvapkáme olivovým olejom a servírujeme.
Príprava hummusu:
Cícer preberieme, prepláchneme a zalejeme vodou. Namočením cíceru skrátime dobu varenia. Následne cícer varíme domäkka. Po zavarení sa z cícera uvoľnia bielkoviny a na povrchu vytvoria penu, ktorú naberačkou zbierame, pretože ovplyvní celkovú chuť cícera. Po uvarení si malú misku cícera dáme bokom a použijeme ju na dekoráciu servírovaných pokrmov. Zvyšný cícer potom preložíme do nádoby, pridáme nakrájaný cesnak, soľ, pastu Tahin, olej, čerstvo namleté čierne korenie a citrónovú šťavu. Všetko vymixujeme do hladkej konzistencie.
Príprava bulguru:
Ochutený zeleninový vývar s olivovým olejom privedieme k varu, pridáme bulgur a asi 2 minúty varíme. Potom nádobu s bulgurom odstránime z príkonu tepla, priklopíme pokrievkou a necháme asi 30 minút pariť. Následne bulgur premiešame dvojzubou mäsovou vidličkou a necháme vychladnúť.
Príprava šalátu Tabouleh:
Najskôr si sparíme paradajky vo vriacej vode, ihneď ich preložíme do ľadovej vody a celé olúpeme. Olúpané paradajky nakrájame na štvrtiny, vykrojíme jadrinec a výseče nakrájame na pravidelné kocôčky 5 mm veľké. Umytý petržlen a mätu osušíme, otrháme lístky a tie nakrájame ostrým nožom na jemné rezančeky. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na pravidelné kocôčky 2 mm veľké. Do misy vložíme bulgur, kocôčky paradajok, rezančeky petržlenu a mäty, soľ a všetko jemne a krátko premiešame.
Príprava citrónov:
Umyté citróny prekrojíme na polovice a opečieme ich na pečiacom papieri. Pri servírovaní ich priložíme k pokrmu.
Servírovanie:
Na tanier k ľavej strane rozotrieme hummus, ktorý pokvapkáme olivovým olejom. K pravej strane na hummus preložíme Tabouleh. Dochrumkava opečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvareným cícerom a opečeným citrónom doplníme celý pokrm.