Teľacia panenka so špenátom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
teľacej panenky6
stredne veľkých zemiakov3
strúčky cesnaku2
lyžica horčice1
zväzok byliniek (rozmarín, šalvia..)soľ
čierne mleté korenie
600g
špenátu1
lyžica zeleniny Brunoise1
šalotkamuškátový oriešok
olivový olej
soľ
čierne mleté korenie
Postup prípravy
Krok 1
Mäso odblaníme a odstránime prebytočný tuk. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením a potrieme horčicou.
Krok 2
Olúpané zemiaky nakrájame na veľmi tenké plátky a rozprestrieme ich na fóliu tak, aby sa prekrývali. Panenku do fólie so zemiakmi pevne zavinieme a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom dáme fóliu opatrne dole.
Krok 3
Teľacie obalené v zemiakoch sprudka opečieme v rozpálenej panvici s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami, pokým zemiaky nechytia zlatistú farbu. Potom ich vložíme do rúry rozohriatej na 150 °C a pečieme zhruba 10 minút (teplota v jadre 60 °C), aby mäso bolo ružové.
Krok 4
Špenát opláchneme a blanšírujeme (sparíme vo vriacej vode). Šalotku nasekáme najemno a necháme speniť na olivovom oleji spoločne so zeleninou Brunoise, t. j. nadrobno pokrájanú na cca 3 mm kocôčky.
Krok 5
Pridáme špenát a všetko päť minút smažíme. Nakoniec osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme muškátový oriešok.