Štepánske hovädzie karé s varenými zemiakmi
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1200g
hovädzie mäso zadné70g
slanina bez kože200g
vajcia20g
soľ kamenná0,5g
Korenie čierne, mleté150g
Masť bravčová, škvarená180g
Cibuľa žltá1500g
vývar hovädzí, vlastná výroba100g
múka hladká2700g
Zemiaky, varný typ B20g
soľ kamenná20g
PažítkaPostup prípravy
Príprava mäsa:
1. Odblanené mäso pozdĺžne (po vlákne) prešpikujeme klínkami slaniny a uprostred svalu nožom prerežeme otvor tak veľký, aby sme do neho vložili natvrdo uvarené vajce. Ak vkladáme viac vajec za sebou, špičky vajec odkrojíme.
2. Vajcia nám tak lepšie k sebe priľnú. Otvor uzatvoríme ihlou alebo špajdľou.
3. Takto pripravené mäso ochutíme soľou, čiernym korením a opečieme zo všetkých strán na panvici z malým množstvom masti. Po opečení výpek zalejeme vodou, odvaríme a zlejeme do nádoby.
4. Panvicu vytrieme papierovou utierkou a vložíme do nej zvyšnú masť.
5. Olúpanú, nahrubo nakrájanú cibuľu orestujeme v panvici dozlata.
6. Potom do základu vložíme opečené mäso, zalejeme vývarom a odvareným výpekom do polovice výšky mäsa, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka (môžeme aj piecť pod pokrievkou v konvektomate na 160 °C).
7. V priebehu tepelnej úpravy mäso otáčame a podlievame vývarom, poprípade vodou.
2. Vajcia nám tak lepšie k sebe priľnú. Otvor uzatvoríme ihlou alebo špajdľou.
3. Takto pripravené mäso ochutíme soľou, čiernym korením a opečieme zo všetkých strán na panvici z malým množstvom masti. Po opečení výpek zalejeme vodou, odvaríme a zlejeme do nádoby.
4. Panvicu vytrieme papierovou utierkou a vložíme do nej zvyšnú masť.
5. Olúpanú, nahrubo nakrájanú cibuľu orestujeme v panvici dozlata.
6. Potom do základu vložíme opečené mäso, zalejeme vývarom a odvareným výpekom do polovice výšky mäsa, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka (môžeme aj piecť pod pokrievkou v konvektomate na 160 °C).
7. V priebehu tepelnej úpravy mäso otáčame a podlievame vývarom, poprípade vodou.
Príprava varených zemiakov:
1. Umyté olúpané zemiaky nakrájame na rovnaké kúsky a uvaríme ich vo vriacej osolenej vode domäkka.
2. Potom scedíme zo zemiakov vodu a ihneď ich servírujeme.
2. Potom scedíme zo zemiakov vodu a ihneď ich servírujeme.
Servírovanie:
1. Na ľavú stranu teplého taniera preložíme porciu horúcich varených zemiakov, ktoré posypeme najemno nakrájanou pažítkou.
2. Na pravú stranu taniera servírujeme plátky zregenerovaného mäsa, ktoré podlejeme precedenou šťavou.
2. Na pravú stranu taniera servírujeme plátky zregenerovaného mäsa, ktoré podlejeme precedenou šťavou.