Rib eye steak, portobello a hubové ragú, omáčka z portského vína, zemiakový gratin, slaninový crumble

Čas prípravy70 min
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1,5kg 
METRO Premium hovädzia vysoká roštenka (ARG)
10g
Soľ Maldon
1g
METRO Chef čierne korenie celé
100g
Maslo prepustené /ghee
10g
METRO Chef Tymian
20g
METRO Chef Cesnak červený lúpaný
Hubové ragú:
10ks
METRO Chef PORTOBELLO šampiňóny
100g
METRO Chef Šampiňóny hnedé čerstvé
100g
METRO Chef hliva ustricová
100g
Shimeji biele čerstvé
100g
Shimeji hnedé
100g
Maslo bylinkové
50g
METRO Chef Petržlen hladkolistý čerstvý
Zemiakový gratin:
1,2kg
METRO Chef Zemiaky surové ošúpané celé
600ml
METRO Chef Smotana na šľahanie UHT 30 %
10g
METRO Chef tymian (čerstvý)
30g
METRO Chef Cesnak červený lúpaný
80g
METRO Chef Grana Padano lupienky
Omáčka z portského vína:
250ml
Demi glace
350ml
Portské víno Madeira alebo SANDEMAN Porto Ruby
80g
Aro Maslo 82 %
20g
Aro cukor
Slaninový crumble:
100g
METRO Chef Anglická slanina
30g
Panko strúhanka
10g
mikrobylinky na ozdobu

Postup prípravy

Zemiakový gratin:
1. Očistené zemiaky nakrájame pomocou mandolíny na tenké plátky.
2. Maslo, cesnak, smotanu a tymian necháme zovrieť, odstavíme a necháme lúhovať.
3. Zemiaky zalejeme smotanou a postupne skladáme na seba plátky zemiakov (prípadne medzi môžeme vkladať plátky parmezánu).
4. Zakryjeme papierom (zaťažíme) a dáme piecť na 180°C cca 45 minút.
Hubové ragú: 
1. Huby nakrájame nadrobno.
2. Na dobre rozpálenej panvici restujeme. Pridáme bylinkové maslo.
3. Odstavíme a vmiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
4. Portobello huby upečieme v celku a naplníme hubovým ragú.
Omáčka:
1. Portské víno redukujeme na sirupovitú konzistenciu. Podľa chuti prípadne dosladíme.
2. Pridáme do demi glace.
3. Zahustíme maslom
Mäso: 
1. Mäso pred úpravou odbalíme, usušíme a necháme krátko “vydýchať” a zahriať na izbovú teplotu.
2. Odkrojíme hrubší steak. Krátko pred úpravou osolíme a okoreníme.
3. Vložíme na dokonale rozpálenú panvicu a prudko opečieme z oboch strán.
4. Následne pridáme maslo, strúčik cesnaku a tymian a mäso opekáme a prelievame maslom.
5. Dáme oddýchnuť napr. do alobalu.
6. Pred servisom krájame na požadovaný tvar. Osolíme soľou Maldon.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich