Rib eye steak, portobello a hubové ragú, omáčka z portského vína, zemiakový gratin, slaninový crumble

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1,5kg
METRO Premium hovädzia vysoká roštenka (ARG)10g
Soľ Maldon1g
METRO Chef čierne korenie celé100g
Maslo prepustené /ghee10g
METRO Chef Tymian20g
METRO Chef Cesnak červený lúpanýHubové ragú:
10ks
METRO Chef PORTOBELLO šampiňóny100g
METRO Chef Šampiňóny hnedé čerstvé100g
METRO Chef hliva ustricová100g
Shimeji biele čerstvé100g
Shimeji hnedé100g
Maslo bylinkové50g
METRO Chef Petržlen hladkolistý čerstvýZemiakový gratin:
1,2kg
METRO Chef Zemiaky surové ošúpané celé600ml
METRO Chef Smotana na šľahanie UHT 30 %10g
METRO Chef tymian (čerstvý)30g
METRO Chef Cesnak červený lúpaný80g
METRO Chef Grana Padano lupienkyOmáčka z portského vína:
250ml
Demi glace350ml
Portské víno Madeira alebo SANDEMAN Porto Ruby80g
Aro Maslo 82 %20g
Aro cukorSlaninový crumble:
100g
METRO Chef Anglická slanina30g
Panko strúhanka10g
mikrobylinky na ozdobuPostup prípravy
Zemiakový gratin:
1. Očistené zemiaky nakrájame pomocou mandolíny na tenké plátky.
2. Maslo, cesnak, smotanu a tymian necháme zovrieť, odstavíme a necháme lúhovať.
3. Zemiaky zalejeme smotanou a postupne skladáme na seba plátky zemiakov (prípadne medzi môžeme vkladať plátky parmezánu).
4. Zakryjeme papierom (zaťažíme) a dáme piecť na 180°C cca 45 minút.
2. Maslo, cesnak, smotanu a tymian necháme zovrieť, odstavíme a necháme lúhovať.
3. Zemiaky zalejeme smotanou a postupne skladáme na seba plátky zemiakov (prípadne medzi môžeme vkladať plátky parmezánu).
4. Zakryjeme papierom (zaťažíme) a dáme piecť na 180°C cca 45 minút.
Hubové ragú:
1. Huby nakrájame nadrobno.
2. Na dobre rozpálenej panvici restujeme. Pridáme bylinkové maslo.
3. Odstavíme a vmiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
4. Portobello huby upečieme v celku a naplníme hubovým ragú.
2. Na dobre rozpálenej panvici restujeme. Pridáme bylinkové maslo.
3. Odstavíme a vmiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
4. Portobello huby upečieme v celku a naplníme hubovým ragú.
Omáčka:
1. Portské víno redukujeme na sirupovitú konzistenciu. Podľa chuti prípadne dosladíme.
2. Pridáme do demi glace.
3. Zahustíme maslom
2. Pridáme do demi glace.
3. Zahustíme maslom
Mäso:
1. Mäso pred úpravou odbalíme, usušíme a necháme krátko “vydýchať” a zahriať na izbovú teplotu.
2. Odkrojíme hrubší steak. Krátko pred úpravou osolíme a okoreníme.
3. Vložíme na dokonale rozpálenú panvicu a prudko opečieme z oboch strán.
4. Následne pridáme maslo, strúčik cesnaku a tymian a mäso opekáme a prelievame maslom.
5. Dáme oddýchnuť napr. do alobalu.
6. Pred servisom krájame na požadovaný tvar. Osolíme soľou Maldon.
2. Odkrojíme hrubší steak. Krátko pred úpravou osolíme a okoreníme.
3. Vložíme na dokonale rozpálenú panvicu a prudko opečieme z oboch strán.
4. Následne pridáme maslo, strúčik cesnaku a tymian a mäso opekáme a prelievame maslom.
5. Dáme oddýchnuť napr. do alobalu.
6. Pred servisom krájame na požadovaný tvar. Osolíme soľou Maldon.