Plzenský guláš s karlovarskými knedľami

Plzenský guláš s karlovarskými knedľami
Čas prípravy3 hod
NáročnosťStredne ťažká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2000g
hovädzia nožina
500g
cibuľa žltá
40g
cesnak čerstvý
15g
paprika sladká, mletá
500g
vývar z hovädzích kostí, vlastná výroba
40g
múka hladká
100g
slanina bez kože
50g
kápia sterilizovaná
50g
zeler sterilizovaný
200g
vajcia varené
150g
masť bravčová, škvarená
20g
soľ kamenná
0,1g
korenie čierne, mleté
1000g
žemľa
400g
mlieko 1,5 %
400g
vajcia
80g
múka hrubá
20g
soľ kamenná
50g
petržlen listový
100g
maslo 82 %
0,5g
muškátový orech mletý

Postup prípravy

Príprava mäsa (cca 140 minút):
1. Zeleninu ošúpeme, mäso odblaníme a nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 g.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno, slaninu na malé kocky.
3. Nakrájanú cibuľu orestujeme na masti do tmavozlatej farby.
4. Ku koncu restovania pridáme kocky slaniny, aby sa nám nespálili.
5. Potom na základ vložíme mäso a opäť ho restujeme, kým sa neodparí všetka tekutina.
6. Na orestované mäso nasypeme mletú papriku, znížime príkon tepla a pozvoľna pokračujeme v restovaní.
7. Orestovaná paprika tak stratí surovú chuť a lepšie sfarbí guláš.
8. Následne všetko zalejeme teplým vývarom, ochutíme soľou, korením, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka.
Príprava omáčky (cca 20 minút):
1. Akonáhle je mäso mäkké, vyberieme ho, základ vyrestujeme na tuk (odvaríme všetku tekutinu), potom ho zaprášime hladkou múkou, orestujeme ju do farby základu, zalejeme ju studeným vývarom, metlou rozšľaháme a prevaríme asi 20 minút.
2. Prevarenú omáčku precedíme na mäso cez jemné sitko.
3. Nakoniec guláš dochutíme strúhaným cesnakom a necháme krátko prejsť varom.
Príprava karlovarských knedlí (cca 40 minút):
1. Preosiatu múku zmiešame s nakrájanými lístkami petržlenu.
2. Mäkkú žemľu nakrájame na kocky s veľkosťou 1,5 cm.
3. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.
4. Žĺtky vyšľaháme do peny, ochutíme soľou a muškátovým kvetom.
5. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ručne zmiešame so žĺtkami, potom prisypávame zmes múky a petržlenu.
6. Krúživými pohybmi zápästia zmiešame všetko dohromady.
7. Vznikne nám ľahká hmota, ktorú jemne ručne zmiešame s kockami žemle.
8. Z hmoty tvarujeme okrúhle knedle, ktoré varíme pozvoľným varom asi 15 minút v slanej vriacej vode.
9. Môžeme ich variť aj na pare v konvektomate, asi 15 minút.
10. Rozkrojením knedle sa presvedčíme, či je uvarená.
11. Potom knedle podberákom vyberieme z vody, potrieme ich maslom a uchováme ich v teplom prostredí na servírovanie.
Servírovanie:
1. Hotový guláš servírujeme na nahriatom tanieri spolu s naparenými karlovarskými knedľami.
2. To všetko je tradične doplnené sterilizovanou kápiou, zelerom a vareným vajcom.
Tipy šéfkuchára:
1. Na prípravu gulášov je vhodná glejovka, lebo je prerastená šľachami.
2. Práve tie musia byť dokonale mäkké, aby dodali gulášu výbornú chuť.
3. Nikdy nepoužívajte na guláš hovädzie mäso zadné, mäso je príliš suché.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich