Pečená jaternicová kaša s varenými zemiakmi a kyslou kapustou

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
bravčovej hlavy300ml
tučného bravčového vývaru250g
bravčovej pečene200g
bravčového bôčika bez kosti200g
bravčových pľúc400g
žemle100g
žltej cibule50g
škvarenej masti30g
čerstvého cesnaku25g
kamennej soli20g
čerstvého majoránu1g
čierneho mletého korenia0,5g
nového korenia2500g
zemiakov (varný typ B)50g
lahôdkovej cibuľky3g
kamennej soli500g
kyslej kapusty300g
žltej cibule150g
škvarenej masti50g
cukru krupice8g
kamennej soli0,5g
celej rasce20g
čerstvého majoránuPostup prípravy
Príprava mäsa:
1. Očistenú a umytú bravčovú hlavu, bôčik a pľúca uvaríme s cibuľou v mierne osolenej vode domäkka. Potom ich vyberieme a necháme ich prepariť.
2. Bravčovú hlavu a bôčik vykostíme a všetko tuhšie mäso rozsekáme nožom alebo „kolískou“ na drobné kocky s veľkosťou cca 5 mm.
3. Žemľu namočíme vo vode, potom ju vyžmýkame a rukami rozpučíme.
4. Očistenú surovú pečeň pomelieme najemno a premiešame so žemľou. Pridáme posekané mäso, zalejeme tučným vývarom a dobre premiešame.
5. Zmes ochutíme rozomletým novým korením, čiernym korením, nastrúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
6. Potom kašu preložíme do sadlom vytretého pekáča, kartou upravíme do rovnakej výšky po celej ploche a vo vopred vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút dozlatista.
2. Bravčovú hlavu a bôčik vykostíme a všetko tuhšie mäso rozsekáme nožom alebo „kolískou“ na drobné kocky s veľkosťou cca 5 mm.
3. Žemľu namočíme vo vode, potom ju vyžmýkame a rukami rozpučíme.
4. Očistenú surovú pečeň pomelieme najemno a premiešame so žemľou. Pridáme posekané mäso, zalejeme tučným vývarom a dobre premiešame.
5. Zmes ochutíme rozomletým novým korením, čiernym korením, nastrúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
6. Potom kašu preložíme do sadlom vytretého pekáča, kartou upravíme do rovnakej výšky po celej ploche a vo vopred vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút dozlatista.
Príprava kapusty:
1. Kyslú kapustu podľa chuti prepláchneme a pokrájame. Cibuľu nakrájame nadrobno a zľahka orestujeme na sadle.
2. K orestovanej cibuli vložíme pokrájanú kapustu, podlejeme a cca 10 – 15 minút podusíme spolu s cukrom, soľou a rascou.
2. K orestovanej cibuli vložíme pokrájanú kapustu, podlejeme a cca 10 – 15 minút podusíme spolu s cukrom, soľou a rascou.
Príprava varených zemiakov:
Olúpané zemiaky nakrájame, vložíme ich do dierovanej gastronádoby, ochutíme soľou a varíme ich v konvektomate na programe „varenie v pare“ asi 15 minút. Potom ihneď servírujeme.
Náš tip:
Či sú zemiaky už uvarené, sa presvedčíme pichnutím do zemiakov dvojzubou vidličkou.
Servírovanie:
Na teplý tanier na ľavú stranu preložíme varené zemiaky doplnené mladou cibuľkou, na pravú stranu zapečené rezy kaše. Medzi kašu a zemiaky zozadu servírujeme teplú kapustu. Pokrm doplníme byľkou čerstvého majoránu.