Linguine s duseným hovädzím lýtkom a smrčkami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
hovädzej glejovky1500g
hovädzieho vývaru (vlastnej výroby)200ml
suchého červeného vína50g
škvarenej masti15g
solicelé čierne korenie
50g
masla (82 %)20g
sušených smrčkov200ml
vody (na varenie smrčkov)75g
linguine15g
soli1000ml
vody (na varenie cestovín)20g
listovej zeleninyPostup prípravy
Príprava mäsa:
1. Mäso z glejovky umyjeme, osušíme a nakrájame na 50 g kocky, ktoré opečieme zo všetkých strán na malom množstve masti na panvici. Opečené mäso vyberieme a do panvice pridáme zvyšnú časť masti. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju v tej istej panvici dozlatista.
2. Potom základ zalejeme teplým vývarom, preložíme ho do pekáča, vložíme doň mäso, ochutíme ho soľou a čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka. Prilejeme červené víno, mäso priklopíme pokrievkou, vložíme do rúry predhriatej na 150 °C a pečieme – dusíme domäkka.
3. Mäkké mäso vyberieme podberákom a necháme ho čiastočne vychladnúť. Potom každú kocku mäsa prstami rozoberieme na jednotlivé vlákna.
2. Potom základ zalejeme teplým vývarom, preložíme ho do pekáča, vložíme doň mäso, ochutíme ho soľou a čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka. Prilejeme červené víno, mäso priklopíme pokrievkou, vložíme do rúry predhriatej na 150 °C a pečieme – dusíme domäkka.
3. Mäkké mäso vyberieme podberákom a necháme ho čiastočne vychladnúť. Potom každú kocku mäsa prstami rozoberieme na jednotlivé vlákna.
Príprava smrčkov:
Sušené celé hlavičky smrčkov namočíme na 10 minút do vlažnej vody a následne ich v tej istej vode uvaríme domäkka. Uvarené smrčky scedíme, scedený vývar môžeme ďalej spracovať.
Dorobenie šťavy:
Šťavu z mäsa prelejeme do kastróla, pridáme demi-glace, odvar zo smrčkov a zredukujeme (odvaríme) na celkové množstvo cca 1 liter. Nakoniec šťavu zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
Príprava linguine:
Linguine vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme na zhryz. Občas ich zamiešame, aby sa nezlepili. Po uvarení ich precedíme a ihneď servírujeme.
Servírovanie:
Porciu teplých linguine premiešame na panvici s porciou mäsa so šťavou. Ochutené linguine namotáme na mäsovú dvojzubú vidličku a preložíme ich na teplý tanier. Na ne potom položíme hlavičky smrčkov a podlejeme ich zvyšnou šťavou. Pokrm doplníme lístkami petržlenu.
Tipy kuchára:
Cestoviny môžete variť aj v špeciálnom hrnci na varenie cestovín. Je to v podstate hrniec s dierovaným košom vnútri, takže cestoviny vyberiete aj s košom a potom ich jednoducho presypete do inej nádoby.