Hovädzie špízy so šalátom zo špargle a artičokov
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
Hovädzí hanger steak alebo flank steak10g
Soľ Fleur de Sel1g
Čierne korenie celé100ml
Olivový olej extra panenský200ml
Olivový olej extra panenský 1g
Fleur de Sel80g
Citrón (na šťavu)20g
Cukor trstinový 500g
Špargľa biela čerstvá500g
Špargľa zelená čerstvá500g
Artičokové srdiečka celé sterilizované500g
Paradajky datľové50g
Kapari sterilizované50g
Červená cibuľa50ml
Olivový olej extra panenskýPostup prípravy
Krok 1
Umyté a osušené mäso nakrájame ho v smere vlákna na dlhé prúžky asi 2 cm široké.
Krok 2
Nakrájané prúžky mäsa ponapichujeme na pripravené špízové ihly (kovové či drevené). Na nahriatom grile špízy grilujeme na 200 °C. z oboch strán.
Krok 3
Na gril kladieme špízy tak, aby sme ich pri otáčaní položili tam, kde bolo voľné rozohriate miesto. Podľa priania volíme stupeň prepečenosti.
Krok 4
Len čo je mäso hotové, necháme ho 5 minút tzv. „odpočinúť“. Mäso sa vnútri zatiahne a pri servírovaní z neho nevyteká šťava.
Krok 5
Príprava špízu: Sterilizované artičoky necháme odkvapkať a osušené ich rozkrojíme na polovicu.
Krok 6
Na rozpálenej panvici s olivovým olejom ich opečieme ich z oboch strán dozlatista. Nálev (voda, citrónová šťava, bobkový list, nové korenie) privedieme do varu.
Krok 7
Špargľu olúpeme a krátko ju sparíme v pripravenom náleve podľa potreby. Sparenú špargľu vložíme do studenej vody s ľadom ihneď po vybratí z nálevu.
Krok 8
Tým zastavíme tepelnú úpravu a špargľa bude mať aj naďalej krásnu farbu.
Krok 9
Špargľu prekrojíme. Paradajky rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme dužinu. Kapary scedíme. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na kocky. Všetky pripravené suroviny zľahka ochutíme dresingom.
Krok 10
Príprava dresingu: Do misky nalejeme olivový olej, soľ, citrónovú šťavu, posypeme trstinovým cukrom a metličkou vymiešame hladkú emulziu.
Krok 11
Šalát premiešame s dresingom tesne pred servírovaním. Naaranžujeme ho na tanier a priložíme k nemu špízy.