Grilovaný steak z roštenky U.S. s pečenými zemiakmi, potočnicou, zelenou šošovicou, cibuľkou a figami

Grilovaný steak z roštenky U.S. s pečenými zemiakmi, potočnicou, zelenou šošovicou, cibuľkou a figami
Čas prípravy1 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií4

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
800g
Hovädzia roštenka vysoká - Rib eye
50ml
Olivový olej extra panenský
0,5g
Korenie čierne , celé
10g
Soľ morská , lupienková
250g
Zemiaky Grenaille
10g
soľ morská , údená
50ml
Olivový olej extra panenský
250ml
Zeleninový vývar, vlastná výroba
150g
Zelená šošovica
15g
Soľ
20ml
Ocot balsamicový , svetlý 
160g
Cibuľka lahôdková
5g
Soľ
30ml
Olivový olej extra panenský
200g
Figy čerstvé
25g
Cukor trstinový
80g
Valeriánka
20ml
Olivový olej extra panenský

Postup prípravy

Príprava zemiakov: (cca 40 minút)
Umyté zemiaky v celku pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme samostatne do alobalu a pečieme v rúre na 180 °C asi 30 minút domäkka. Potom ich vyberieme z alobalu, mierne na ne zatlačíme a opečieme na panvici s olivovým olejom alebo na grile dozlatova.    
Príprava pečenej cibuľky: (cca 5 minút)
Z umytej lahôdkovej cibuľky odrežeme zelenú časť, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a pečieme rúre na 180 °C asi 5 minút. Potom vyberieme z alobalu , mierne osolíme a ihneď servírujeme. 
Príprava pečenej figy: (cca 5 minút)
Umyté a osušené figy pozdĺžne rozkrojíme na polovice, mierne posypeme trstinovým cukrom a postupne ich opekáme na panvici s papierom na pečenie dozlatista.
Príprava mäsa: (cca 15 minút)
Odkrojený steak z roštenky položíme na dobre nahriaty gril na 250 °C a opečieme z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile. Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava. Po opečení mäso preložíme do čistej nádoby, pokvapkáme olivovým olejom  a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C).  Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.       
Príprava šošovice: (cca 15 minút)
Prebratú, prepláchnutú šošovicu uvaríme v dostatočnom množstve zeleninového vývaru na skus. Zo šošovice odcedíme prebytočnú vodu, ochutíme ju soľou, bielym balsamicom, olivovým olejom a servírujeme. 
Servírovanie:
Na teplý tanier na ľavú stranu položíme pečené zemiaky, na pravú stranu porciu opečeného steaku. Uprostred naaranžujeme pečené cibuľky, figy a ochutenú šošovicu. Jedlo môžeme doplniť miernym pokvapkaním olivovým olejom.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich