Grilovaný steak z roštenky U.S. s pečenými zemiakmi, potočnicou, zelenou šošovicou, cibuľkou a figami

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
800g
Hovädzia roštenka vysoká - Rib eye50ml
Olivový olej extra panenský0,5g
Korenie čierne , celé10g
Soľ morská , lupienková250g
Zemiaky Grenaille10g
soľ morská , údená50ml
Olivový olej extra panenský250ml
Zeleninový vývar, vlastná výroba150g
Zelená šošovica15g
Soľ20ml
Ocot balsamicový , svetlý 160g
Cibuľka lahôdková5g
Soľ30ml
Olivový olej extra panenský200g
Figy čerstvé25g
Cukor trstinový80g
Valeriánka20ml
Olivový olej extra panenskýPostup prípravy
Príprava zemiakov: (cca 40 minút)
Umyté zemiaky v celku pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme samostatne do alobalu a pečieme v rúre na 180 °C asi 30 minút domäkka. Potom ich vyberieme z alobalu, mierne na ne zatlačíme a opečieme na panvici s olivovým olejom alebo na grile dozlatova.
Príprava pečenej cibuľky: (cca 5 minút)
Z umytej lahôdkovej cibuľky odrežeme zelenú časť, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a pečieme rúre na 180 °C asi 5 minút. Potom vyberieme z alobalu , mierne osolíme a ihneď servírujeme.
Príprava pečenej figy: (cca 5 minút)
Umyté a osušené figy pozdĺžne rozkrojíme na polovice, mierne posypeme trstinovým cukrom a postupne ich opekáme na panvici s papierom na pečenie dozlatista.
Príprava mäsa: (cca 15 minút)
Odkrojený steak z roštenky položíme na dobre nahriaty gril na 250 °C a opečieme z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile. Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava. Po opečení mäso preložíme do čistej nádoby, pokvapkáme olivovým olejom a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C). Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.
Príprava šošovice: (cca 15 minút)
Prebratú, prepláchnutú šošovicu uvaríme v dostatočnom množstve zeleninového vývaru na skus. Zo šošovice odcedíme prebytočnú vodu, ochutíme ju soľou, bielym balsamicom, olivovým olejom a servírujeme.
Servírovanie:
Na teplý tanier na ľavú stranu položíme pečené zemiaky, na pravú stranu porciu opečeného steaku. Uprostred naaranžujeme pečené cibuľky, figy a ochutenú šošovicu. Jedlo môžeme doplniť miernym pokvapkaním olivovým olejom.