Flank steak s baklažánovým pyré

Flank steak s baklažánovým pyré
Čas prípravy1 hod
NáročnosťStredne ťažká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2000g
Hovädzí Flank steak (pupok)
100g
Extra panenský olivový olej
20g
Soľ Maldon
1500g
Baklažán
500g
Zemiaky, varný typ C
100g
Maslo
20g
Soľ
40g
Cesnak český
100g
Smotana 30 %
500g
Hrubozrnná soľ
6g
Šalát dubový list
100g
Čakanka žltá
50g
Citrón
30g
Cukor trstinový
100g
Rukola

Postup prípravy

Příprava pyré:
1. Umyté baklažány pozdĺžne prekrojíme, osolíme a potrieme olúpaným, nastrúhaným cesnakom.
2. Umyté zemiaky a prepolené baklažány dáme do pekáča s hrubozrnnou soľou a pečieme domäkka.
3. Zemiaky aj baklažány vydlabeme, pridáme prevarenú smotanu a spoločne za tepla rozmixujeme dohladka.
4. Ochutíme soľou a nakoniec zjemníme vmiešaním mäkkého masla.
5. Upečenú šupku baklažánu nakrájame na maličké kocky a použijeme ju ako vložku do pyré.
Příprava šalátu:
1. Umyté šaláty natrháme na stredne veľké kusy.
2. Z citrónovej šťavy, cukru,olivového oleja a soli si v miske vyšľaháme metličkou emulziu.
3. Touto emulziou ochutíme tesne pred podávaním listové šalátiky.
Příprava mäsa:
1. Flank U.S. vyberieme z fólie, osušíme papierovou utierkou a na suchej panvici opečieme zo všetkých strán, len aby sa zatiahli povrchové bielkoviny.
2. Správnu teplotu panvice skontrolujeme dlaňou nad panvicou, musí z nej sálať teplo.
3. Akonáhle máme mäso opečené, odložíme panvicu z platne, pridáme veľkú lyžicu mäkkého masla a osolíme ho soľou Maldon.
4. Maslo nám začne peniť, farbiť sa do hneda a intenzívne voňať.
5. Veľkou lyžicou naberáme maslo a niekoľkokrát tak prelievame cez opečený flank.
6. Potom preložíme fl ank na pekáč s mriežkou a dopekáme ho vo vopred vyhriatej rúre na 150 °C cca 10 minút.
7. Tlakom prstu na mäso skontrolujeme stupeň prepečenosti.
8. Mäso musí pružiť, nesmie byť pevné.
9. Po upečení ho necháme ešte aspoň 5 minút odpočinúť, aby nám šťava nevytiekla na doštičku po rozkrojení.
Servirovanie:
1. Najskôr dáme na nahriaty tanier baklažánové pyré a pomocou lyžice ho pekne roztiahneme do slzy či iného tvaru.
2. Flank steak nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme soľou Maldon.
3. Pokrm doplníme ochuteným listovým šalátikom.
Tipy šéfkuchára:
1. Listové šaláty nekrájame, ale smerom od rebra trháme. Šalát tak zostane krehký.
2. Zo špeciálnych steakových mias sa neodstraňuje tuk, pretože je dôležitou chuťovou súčasťou mäsa.
3. Prepečené mäso je tuhé a húževnaté, a tak ho pripravujte v škále stupňa prepečenosti od rare do medium well
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich