Flank steak s baklažánovým pyré
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
Hovädzí Flank steak (pupok)100g
Extra panenský olivový olej20g
Soľ Maldon1500g
Baklažán500g
Zemiaky, varný typ C100g
Maslo20g
Soľ40g
Cesnak český100g
Smotana 30 %500g
Hrubozrnná soľ6g
Šalát dubový list100g
Čakanka žltá50g
Citrón30g
Cukor trstinový100g
RukolaPostup prípravy
Příprava pyré:
1. Umyté baklažány pozdĺžne prekrojíme, osolíme a potrieme olúpaným, nastrúhaným cesnakom.
2. Umyté zemiaky a prepolené baklažány dáme do pekáča s hrubozrnnou soľou a pečieme domäkka.
3. Zemiaky aj baklažány vydlabeme, pridáme prevarenú smotanu a spoločne za tepla rozmixujeme dohladka.
4. Ochutíme soľou a nakoniec zjemníme vmiešaním mäkkého masla.
5. Upečenú šupku baklažánu nakrájame na maličké kocky a použijeme ju ako vložku do pyré.
2. Umyté zemiaky a prepolené baklažány dáme do pekáča s hrubozrnnou soľou a pečieme domäkka.
3. Zemiaky aj baklažány vydlabeme, pridáme prevarenú smotanu a spoločne za tepla rozmixujeme dohladka.
4. Ochutíme soľou a nakoniec zjemníme vmiešaním mäkkého masla.
5. Upečenú šupku baklažánu nakrájame na maličké kocky a použijeme ju ako vložku do pyré.
Příprava šalátu:
1. Umyté šaláty natrháme na stredne veľké kusy.
2. Z citrónovej šťavy, cukru,olivového oleja a soli si v miske vyšľaháme metličkou emulziu.
3. Touto emulziou ochutíme tesne pred podávaním listové šalátiky.
2. Z citrónovej šťavy, cukru,olivového oleja a soli si v miske vyšľaháme metličkou emulziu.
3. Touto emulziou ochutíme tesne pred podávaním listové šalátiky.
Příprava mäsa:
1. Flank U.S. vyberieme z fólie, osušíme papierovou utierkou a na suchej panvici opečieme zo všetkých strán, len aby sa zatiahli povrchové bielkoviny.
2. Správnu teplotu panvice skontrolujeme dlaňou nad panvicou, musí z nej sálať teplo.
3. Akonáhle máme mäso opečené, odložíme panvicu z platne, pridáme veľkú lyžicu mäkkého masla a osolíme ho soľou Maldon.
4. Maslo nám začne peniť, farbiť sa do hneda a intenzívne voňať.
5. Veľkou lyžicou naberáme maslo a niekoľkokrát tak prelievame cez opečený flank.
6. Potom preložíme fl ank na pekáč s mriežkou a dopekáme ho vo vopred vyhriatej rúre na 150 °C cca 10 minút.
7. Tlakom prstu na mäso skontrolujeme stupeň prepečenosti.
8. Mäso musí pružiť, nesmie byť pevné.
9. Po upečení ho necháme ešte aspoň 5 minút odpočinúť, aby nám šťava nevytiekla na doštičku po rozkrojení.
2. Správnu teplotu panvice skontrolujeme dlaňou nad panvicou, musí z nej sálať teplo.
3. Akonáhle máme mäso opečené, odložíme panvicu z platne, pridáme veľkú lyžicu mäkkého masla a osolíme ho soľou Maldon.
4. Maslo nám začne peniť, farbiť sa do hneda a intenzívne voňať.
5. Veľkou lyžicou naberáme maslo a niekoľkokrát tak prelievame cez opečený flank.
6. Potom preložíme fl ank na pekáč s mriežkou a dopekáme ho vo vopred vyhriatej rúre na 150 °C cca 10 minút.
7. Tlakom prstu na mäso skontrolujeme stupeň prepečenosti.
8. Mäso musí pružiť, nesmie byť pevné.
9. Po upečení ho necháme ešte aspoň 5 minút odpočinúť, aby nám šťava nevytiekla na doštičku po rozkrojení.
Servirovanie:
1. Najskôr dáme na nahriaty tanier baklažánové pyré a pomocou lyžice ho pekne roztiahneme do slzy či iného tvaru.
2. Flank steak nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme soľou Maldon.
3. Pokrm doplníme ochuteným listovým šalátikom.
2. Flank steak nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme soľou Maldon.
3. Pokrm doplníme ochuteným listovým šalátikom.
Tipy šéfkuchára:
1. Listové šaláty nekrájame, ale smerom od rebra trháme. Šalát tak zostane krehký.
2. Zo špeciálnych steakových mias sa neodstraňuje tuk, pretože je dôležitou chuťovou súčasťou mäsa.
3. Prepečené mäso je tuhé a húževnaté, a tak ho pripravujte v škále stupňa prepečenosti od rare do medium well
2. Zo špeciálnych steakových mias sa neodstraňuje tuk, pretože je dôležitou chuťovou súčasťou mäsa.
3. Prepečené mäso je tuhé a húževnaté, a tak ho pripravujte v škále stupňa prepečenosti od rare do medium well