Československý hamburger

Československý hamburger
Čas prípravy45 min + 1 hod 45 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
250g
hladká múka
250g
polohrubá múka
17g
čerstvé droždie
35g
krupicový cukor
250ml
mlieko
3
vajcia (2 do cesta, 1 na potretie)
14g
soľ
podľa chuti sezamové semienka na posypanie
65g
rozpustené maslo
600g
hovädzie mäso (krk)
150g
gazdovská slanina (tučná)
soľ, čierne korenie podle chuti
10
plátkov údený syr
sadlo na opekanie
1-2
cibuľa
1
lyžica maslo
1
lyžica med
50ml
čierne pivo
soľ podle chuti
1/3
hlávky čerstvá biela kapusta
2-3
lyžice majonéza
1
lyžica hrubozrnná horčica
1
lyžica med
1
lyžica jablčný ocot
podľa chuti nasekaná čerstvá bylinka (petržlenová vňať alebo ligurček)
soľ podle chuti

Postup prípravy

Žemle na burger:
1. Do misky rozdrobím droždie, prisypem cukor, 100 ml mlieka izbovej teploty, 1 lyžicu hladkej múky a všetko jemne premiešam. Nechám na teplom mieste vzísť kvások, trvá to približne 10 – 15 minút.
2. Pripravím si väčšiu misu, alebo rovno misu z robota, v ktorej zmiešam obidve múky, soľ, zmäknuté maslo, 2 vajcia, zvyšok mlieka a kvások, ktorý nabral na objeme.
3. Nechám v robote vypracovať hladké cesto, ktoré potom prikryjem potravinovou fóliou a nechám kysnúť na teplom mieste, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Zaberie mi to približne 45 minút až hodinu.
4. Pomúčim si dosku a s vykysnutým cestom pracujem veľmi opatrne. Čím viac sa jej dotýkam a prekladám, tým viac stratí zo svojej nadýchanosti. Preto si cesto rozdelím na rovnaké diely o váhe cca 120 g a z každého vypracujem bochníček, ktorý položím na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníčky od seba dávam dostatočne ďaleko, aby sa nedotýkali a nespojili sa pri pečení.
5. Keď je plech plný, prikryjem ho čistou kuchynskou bavlnenou utierkou a nechám kysnúť ešte 15 minút.
6. Rozšľahám si v pohári jedno vajíčko, a pomocou pierka na potieranie dôkladne potriem každý bochníček. Potom zasypem sezamovými semienkami a dám piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na približne 13 – 15 minút.
7. Po upečení nechám žemle vychladnúť. Pred plnením ich pozdĺžne rozrežem a ešte ich na grile
z vnútornej strany opečiem.
Mäso na burger:
1. V mäsovom mlynčeku si nameliem hovädzie mäso spoločne s tučnou slaninou. Zmes osolím a okorením.
2. Pripravím si tácku vyloženú papierom na pečenie, na ktorom pomocou kruhovej formičky vytvarujem mäsové koliečka, cca 1 cm vysoké.
3. Na grile alebo na grilovacej panvici opečiem na troške rozpusteného sadla každý kúsok 2 – 3 minúty z každej strany (počas opekania jednej strany mäso neotáčam!).
4. Keď začnem opekať mäso z druhej strany, položím naň plátok údeného syra a nechám piecť dohromady. Údený syr dá mäsu
skvelú chuť a v hamburgeri by nemal chýbať.
Skaramelizovaná cibuľka:
1. Očistenú a na plátky nakrájanú cibuľu opečiem na rozpustenom masle.
2. Keď je dozlata, pridám med a nechám skaramelizovať.
3. Zalejem čiernym pivom, ktoré nechám varením vypariť. Odstavím na servírovanie.
Kapustový šalát:
1. Do väčšej misy si nakrájam alebo nastrúham kapustu na tenké prúžky a osolím. Soľ nechám chvíľu pôsobiť, približne 15 minút.
2. Postupne pridám ostatné ingrediencie a všetko premiešam. Dochutím podľa seba.
Hamburger:
1. Pred podávaním žemľu pozdĺžne rozrežem a opečiem na grile alebo grilovacej panvici z vnútornej strany.
2. Pripravím si všetky komponenty z receptu a poskladám hamburger. Začnem so šalátom, naň dám grilované mäso so zapečeným syrom, pokračujem skaramelizovanou cibuľkou a nakoniec prikryjem vrchným dielom žemle so sezamom.
3. Aby hamburger držal pohromade, použijem špajdľu.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich