Slaninkové knedle s kyslou kapustou

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
350g
úderný bok bez kosti0,5g
nové korenie0,5g
korenie čiernie, celé100g
cibuľa žltá 300g
bravčový bok úderný bez kosti200g
cibuľa žltá100g
slanina bez kože700g
biele pečivo - žemle200g
múka hrubá15g
soľ kamenná100g
vajcia300g
mlieko 1,5%0,5g
korenie čierne, mleté0,2g
muškátový oriešok, celý20g
petržlen hladkolistý150g
bravčová masť vedierko400g
cibuľa žltá 500g
olej na smaženie1000g
kyslá kapusta100g
cibuľa žltáPostup prípravy
Príprava údeného bôčika cca (45 minút):
Umytý a osušený bôčik vložíme do vriacej, osolenej vody s olúpanou, pokrájanou cibuľou a korením. Varíme do mäkka, potom bôčik vyberieme a necháme vychladnúť.
Príprava cesta (cca 30 minút):
Vychladnutý bôčik a žemle nakrájame na kocky s veľkosťou 1 cm. Slaninu nakrájame na kocky s veľkosťou 5 mm. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť. Potom si do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, hrubú múku, ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a metlou vymiešame hladké cestíčko. Otrhané lístky petržlenu nakrájame na malé kúsky a zmiešame ich s kockami žemle, ktoré ľahko zmiešame s orestovaným údeným mäsom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame. Ak stlačíme v ruke kúsok cesta, musí držať pohromade, nesmie byť suché. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Slaninkové knedle zarábame vždy ručne, nie v stroji.
Tvarovanie a varenie knedlí (cca 30 minút):
Cesto si rozdelíme na kusy s hmotnosťou 60 g, jemne namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne utiahnuť, inak sa nám knedle pri varení rozpadnú. Knedle varíme v pare asi 15 minút v konvektomate alebo na paráku. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou. Pri servírovaní ich môžeme prekrojiť na polovicu a posypať smaženou cibuľkou.
Príprava vyprážanej cibuľky (cca 10 minút):
Olúpanú cibuľu si nakrájame na nárezovom stroji alebo ručne na 2 mm tenké kolieska, ktoré postupne pomaly vyprážame v oleji na 160 °C do zlatista. Následne cibuľku vyberieme kovovým podberákom na kuchynskú papierovú utierku a necháme odkvapkať. Vyprážaná cibuľka je zlatisto hnedá, sladká, chrumkavá. Pri servírovaní ňou posypeme knedle.
Príprava kapusty (cca 20 minút):
Kyslú kapustu ochutnáme a ak je príliš kyslá, tak ju prepláchneme a nakrájame, aby nebola príliš dlhá. Ošúpanú cibuľu nakrájame na drobno a na masti ju orestujeme do sklovita. Pridáme pokrájanú kapustu, trochu ju podlejeme vodou, ochutíme soľou, rascou, cukrom a krátko podusíme.
Servírovanie:
Naparené knedle na tanieri doplníme teplou kapustou so smaženou cibuľkou, masťou a listovým petržlenom.