Bryndzové zemiačiky s kelom a slaninou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
zemiačiky lahôdkové50g
rastlinný olej8g
soľ kamenná500g
bryndza100g
smotana 30%500g
ružičkový kel500g
zeleninový vývar – vlastná výroba100g
pršut bok3g
soľ kamenná100g
pršut bokPostup prípravy
Príprava zemiačikov (cca 25 minút):
Umyté zemiačiky nakrájame na väčšie kusy, vložíme ich do pekáča s papierom na pečenie, pokvapkáme ich rastlinným olejom a pečieme ich asi 20 minút na 170 °C do mäkka. Zemiačiky solíme až po tepelnej úprave.
Príprava kelu (cca 10 minút):
Z ružičkového kelu odoberieme vrchné zelené lístky. U zvyšných opatrne vykrojíme hlúb a prekrojíme na polovicu. Vo vriacom zeleninovom vývare postupne zblanšírujeme (sparíme) lístky aj polovice kelu. Po vybratí z vývaru ich musíme ihneď dať do studenej vody, aby im zostala jasne zelená farba. Po schladení ich vyberieme z vody.
Príprava slaninového chipsu (cca 10 minút):
Pršut bok nakrájame na 2 mm hrubé plátky, ktoré rozložíme na nízku nádobu s papierom na pečenie a zaťažíme ich druhou nádobou. Pečieme na 180 °C asi 8 minút. Upečený chips musí byť chrumkavý a jasne červený. Časť chipsov necháme na dekoráciu, zvyšné nakrájame na 1 cm široké kúsky.
Príprava bryndze (5 minút):
Bryndzu na miernom teple rozohrejeme v kastróliku. Podľa potreby pridáme smotanu. Konzistencia musí byť husto tečúca.
Servírovanie:
Pri servírovaní zmiešame teplé zemiačiky, polky kelu, prekrájanú slaninu a horúcu bryndzu. Túto ochutenú zmes surovín preložíme na stred nahriateho taniera. Pokrm dekorujeme zblanšírovanými lístkami kelu a chipsom slaniny.
TIP kuchára:
Tento pokrm môžeme podávať aj ako prílohu k pečeným mäsám. Je veľmi jednoduchý a určite u Vás bude mať úspech.