Bravčová panenka s bylinkovou kôrkou

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1,2kg
bravčovej panenky4
lyžice oleja80g
masla1
hrnček petržlenu1/2
hrnčeka pažítky1/2
hrnčeka bazalky1/2
strúčka cesnakušalvia
tymian
jmen mletá morská soľ
čierne mleté korenie
biele pečivo
Postup prípravy
Krok 1
Bravčovú filetu osolíme a okoreníme. Potom ju na panvici na troške oleja tri minúty z oboch strán opečieme.
Krok 2
Panenku položíme na pekáč a vložíme do rúry. Pečieme asi 40 minút pri teplote 80 °C, pokým mäso jemne nezružovie (mäso by malo mať teplotu 60 °C – môžete ju ľahko zmerať teplomerom na mäso).
Krok 3
Keď je fileta v rúre, pripravíme si bylinkovú kôrku: všetky bylinky a biely chlieb zmiešame v mixéri, potom zmes vlejeme do misy so zmäknutým maslom s izbovou teplotou a všetko zmiešame. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením podľa chuti.
Krok 4
Asi polcentimetrovou vrstvou bylinkovej zmesi potrieme papier na pečenie a dáme do chladničky.
Krok 5
Po upečení panenku vyberieme z rúry, preklopíme na ňu pripravený papier na pečenie, zalejeme bylinkovou zmesou a dáme ju do rúry nastavenej na grilovanie.
Krok 6
Po ukončení grilovania mäso vyberieme z rúry a necháme ho asi päť minút pred podávaním odpočívať. Šťava sa tak v mäse dobre rozprestrie a pri krájaní nevytečie. Panenku podávame s farebnou zeleninou a gratinovanými zemiakmi.