Torta s thajskou bazalkou

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2
vajcia120g
múčkový cukor1
bal. vanilkový cukor1/2
lyžičky kurkuma1/2
lyžičky kardamom1
lyžička nastrúhaný čerstvý zázvor50ml
kokosové mlieko50ml
olej80g
hladká múka20g
kokos1
bal. prášok na pečenie (kypriaci prášok)1
štipka soľ250ml
smotana na šľahanie250g
mascarpone1
hrsť lístky čerstvej thajskej bazalkymúčkový cukor podľa chuti
kôra z jednej limetky
veľká hrsť vykôstkované čerešne, alebo čerstvé maliny
1
plátok želatína500ml
smotana na šľahanie150g
mascarpone200g
marakujové pyré5
plátkov želatinamúčkový cukor podľa chuti
50g
práškového cukruPostup prípravy
1. Začnem tým, že si rozdelím vajíčka na žĺtky a bielky.
2. Žĺtky vyšľahám s múčkovým cukrom, vanilkovým cukrom, kurkumou, kardamómom a zázvorom do hladkej peny. Pridám kokosové mlieko a olej. Vo vedľajšej miske zmiešam múku, kokos, kypriaci prášok a štipku soli a jemne vmiešam do žĺtkovej peny.
3. Bielky vyšľahám do tuhého snehu a spojím s cestom. Pripravím si malú tortovú formu o priemere 10 – 12 cm, vymažem maslom a dôkladne vyložím papierom na pečenie (aj zo strán).
4. Do formy nalejem cesto, vložím ju do predohriatej rúry na 180 °C a pečiem približne 20 minút. Po upečení nechám vychladnúť.
5. V miske si nechám v troške studenej vody napučať plátok želatíny.
6. Do kastrólika dám ovocie a nechám pomaly zahriať, aby mi pustilo trochu šťavy. Stiahnem z ohňa a primiešam plátok želatíny.
7. Ovocie so šťavou pokladiem na tesno do rovnakej tortovej formy, v ktorej som piekla korpus. Vložím do chladničky a chladím, kým nestuhne.
8. Pripravím si krém z thajskej bazalky – v miske začnem šľahať 250 ml smotany na šľahanie a akonáhle mi začne hustnúť, pridám mascarpone. Šľahám dotuha.
9. V mixéri si rozmixujem na jemné pesto bazalku, ktorú pridám spoločne s nastrúhanou limetkovou kôrou do krému. Krém osladím cukrom podľa chuti a preložím do cukrárskeho sáčku.
10. Pokračujem s prípravou marakujového krému – v miske si opäť nechám v troške studenej vody napučať plátky želatíny. Marakujové pyré privediem k varu, odstavím a primiešam doň vyžmýkané želatínové plátky. Nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
11. Medzitým si vyšľahám 500 ml smotany na šľahanie a pridám k nej mascarpone a cukor. Do zmesi prilejem marakujové pyré a dobre zamiešam. Krém bude tekutý, ale nebojte sa, v chladničke potom stuhne.
12. Upečený korpus si rozdelím na dve rovnaké polovice. Prvú polovicu potriem trochou bazalkového krému a položím naň stuhnuté ovocie. Na ovocie potom cukrárskym sáčkom nanesiem ďalšiu vrstvu bazalkového krému a pritlačím druhú polovicu korpusu. Navrch ešte príde jedna ďalšia vrstva bazalkového krému.
13. Teraz budem potrebovať ráfik, alebo obvod z tortovej formy o väčšej veľkosti než je samotný korpus. Hrany formy potriem trochou masla a oblepím ju zvnútra cukrárskou fóliou (dá sa tiež využiť euroobal, ktorý sa nastrihá na potrebné pruhy a potom sa nalepí na hrany).
14. Doprostred formy vložím tortu s bazalkovým krémom a kraje vyplním pripraveným marakujovým krémom. Tým zalejem aj celú bazalkovú tortu. Dám do chladničky vychladnúť cez noc.
15. Druhý deň odstránim ráfik (tortovoú formu) a odlepím z torty fóliu. Tortu ozdobím podľa fantázie.
2. Žĺtky vyšľahám s múčkovým cukrom, vanilkovým cukrom, kurkumou, kardamómom a zázvorom do hladkej peny. Pridám kokosové mlieko a olej. Vo vedľajšej miske zmiešam múku, kokos, kypriaci prášok a štipku soli a jemne vmiešam do žĺtkovej peny.
3. Bielky vyšľahám do tuhého snehu a spojím s cestom. Pripravím si malú tortovú formu o priemere 10 – 12 cm, vymažem maslom a dôkladne vyložím papierom na pečenie (aj zo strán).
4. Do formy nalejem cesto, vložím ju do predohriatej rúry na 180 °C a pečiem približne 20 minút. Po upečení nechám vychladnúť.
5. V miske si nechám v troške studenej vody napučať plátok želatíny.
6. Do kastrólika dám ovocie a nechám pomaly zahriať, aby mi pustilo trochu šťavy. Stiahnem z ohňa a primiešam plátok želatíny.
7. Ovocie so šťavou pokladiem na tesno do rovnakej tortovej formy, v ktorej som piekla korpus. Vložím do chladničky a chladím, kým nestuhne.
8. Pripravím si krém z thajskej bazalky – v miske začnem šľahať 250 ml smotany na šľahanie a akonáhle mi začne hustnúť, pridám mascarpone. Šľahám dotuha.
9. V mixéri si rozmixujem na jemné pesto bazalku, ktorú pridám spoločne s nastrúhanou limetkovou kôrou do krému. Krém osladím cukrom podľa chuti a preložím do cukrárskeho sáčku.
10. Pokračujem s prípravou marakujového krému – v miske si opäť nechám v troške studenej vody napučať plátky želatíny. Marakujové pyré privediem k varu, odstavím a primiešam doň vyžmýkané želatínové plátky. Nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
11. Medzitým si vyšľahám 500 ml smotany na šľahanie a pridám k nej mascarpone a cukor. Do zmesi prilejem marakujové pyré a dobre zamiešam. Krém bude tekutý, ale nebojte sa, v chladničke potom stuhne.
12. Upečený korpus si rozdelím na dve rovnaké polovice. Prvú polovicu potriem trochou bazalkového krému a položím naň stuhnuté ovocie. Na ovocie potom cukrárskym sáčkom nanesiem ďalšiu vrstvu bazalkového krému a pritlačím druhú polovicu korpusu. Navrch ešte príde jedna ďalšia vrstva bazalkového krému.
13. Teraz budem potrebovať ráfik, alebo obvod z tortovej formy o väčšej veľkosti než je samotný korpus. Hrany formy potriem trochou masla a oblepím ju zvnútra cukrárskou fóliou (dá sa tiež využiť euroobal, ktorý sa nastrihá na potrebné pruhy a potom sa nalepí na hrany).
14. Doprostred formy vložím tortu s bazalkovým krémom a kraje vyplním pripraveným marakujovým krémom. Tým zalejem aj celú bazalkovú tortu. Dám do chladničky vychladnúť cez noc.
15. Druhý deň odstránim ráfik (tortovoú formu) a odlepím z torty fóliu. Tortu ozdobím podľa fantázie.