Pravá čokoládová torta so šľahačkou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
125g
maslo + kúsok na vymastenie formy250g
horká čokoláda6
vajíčka150g
krupicový cukor3
lyžice likér Grand Marnier alebo iný pomarančový likér1
pomaranč (nastrúhaná kôra)500ml
smotana na šľahanie1
lyžička vanilkový extrakttrochu hrubá múka na vysypanie formy
čerstvé ovocie alebo kakao (najlepšie pravé holandské) na poprášenie
Postup prípravy
Krok 1
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a rozmiešame v nej maslo.
Krok 2
V miske si rozľaháme 2 celé vajcia a 4 žĺtka, pridáme 50 g krupicového cukru a opatrne vmiešame čokoládovú zmes, 2 lyžice likéru a pomarančovú kôru.
Krok 3
V samostatnej miske ušľaháme 4 bielka, pridáme 100 g cukru a vyšľaháme z nich pevný sneh. Zľahka zamiešame do čokoládovej zmesi.
Krok 4
Formu vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Použijeme formu priemeru cca 24 cm.
Krok 5
Rúru predohrejeme na 180 °C (horkovzdušnú na 160 °C) a nalejeme zmes do formy. Pečieme asi 35 – 40 minút. Čakáme, až okraje vybehnú a popraskajú, ale stred sa ešte mierne chveje.
Krok 6
Necháme vychladnúť a opatrne prenesieme z formy na servírovací tanier.
Krok 7
Vyšľaháme si šľahačku, pridáme 1 lyžicu likéru a vanilkového extraktu. Opatrne všetko kladieme do tortovej priehlbiny a na záver poprášime kakaom a dozdobíme podľa fantázie.
Tip:
Šľahačku opatrne pokladáme kliešťami na zmrzlinu, vďaka tomu sa vytvoria pekné obláčiky. Zdobíme čerstvým ovocím alebo kúskami pomarančovej a citrónovej kôry, čerstvými jedlými kvetmi alebo len poprášime kakaom. Čím viac si tortu vyšperkujete, tým bude krajšia!