Pekanový páj

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
400g
hladkej múky100g
masla100g
tuku1/2
kávovej lyžičky soli450ml
studenej vody500g
pekanových orechov400g
trstinového cukru300ml
svetlého kukuričného sirupu100g
rozpusteného masla5
veľkých vajec1/4
kávovej lyžičky soli1
vanilkový strukPostup prípravy
Krok 1
Múku zmiešame so soľou, pridáme maslo a tuk a potom po lyžiciach prilievame vychladenú vodu. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré potom necháme odpočinúť v chladničke.
Krok 2
Maslo, sirup, hnedý cukor, soľ a dreň z vanilkového struku dôkladne premiešame v mise.
Krok 3
Rozšľaháme jedno vajce a vmiešame ho k sladkej zmesi. Rovnakým spôsobom postupujeme aj s ostatnými vajcami.
Krok 4
Odpočinuté cesto rozvaľkáme, vložíme do koláčovej formy, odkrojíme presahujúce okraje a predpečieme zhruba 5 minút v rúre predhriatej na 170 °C.
Krok 5
Korpus vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vlejeme naň pripravenú náplň. Rovnomerne ju rozotrieme a pokryjeme pekanovými orechmi.
Krok 6
Pečieme približne 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Následne formu prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 20 – 30 minút.
Krok 7
Koláč necháme úplne vychladnúť, opatrne ho nakrájame a podávame s nesladenou šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.