Mrkvová torta - školská jedáleň
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
225g
cukru325g
mrkvy 100g
vajec15g
vanilínového cukru55g
slnečnicového oleja5g
mletej škorice10g
prášku do pečiva2g
soli80g
jadier vlašských orechov225g
hladkej múky70g
ananásového kompótu bez nálevu200g
syra Philadelphia50g
smotany 33 %75g
práškového cukruPostup prípravy
Príprava cesta:
1. Ošúpanú mrkvu uvaríme na zhryz a nastrúhame na hrubom strúhadle.
2. Ananás nasekáme na kúsky vo veľkosti cca 3 mm.
3. V kotlíku vyšľaháme do peny vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom a olejom, potom vmiešame ananás s mrkvou.
4. Preosiatu múku zmiešame so sypkými prísadami (škorica, prášok do pečiva, soľ, vlašské orechy) a jemne zmiešame s vajcami.
5. Hmotu nalejeme do pripravenej tortovej formy, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C cca 90 minút.
2. Ananás nasekáme na kúsky vo veľkosti cca 3 mm.
3. V kotlíku vyšľaháme do peny vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom a olejom, potom vmiešame ananás s mrkvou.
4. Preosiatu múku zmiešame so sypkými prísadami (škorica, prášok do pečiva, soľ, vlašské orechy) a jemne zmiešame s vajcami.
5. Hmotu nalejeme do pripravenej tortovej formy, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C cca 90 minút.
Príprava krému:
Philadelphiu spolu s cukrom a smotanou vyšľaháme do pevného krému.
Príprava omáčky:
1. Mrkvovú šťavu nalejeme do kastrólika a redukujeme(zvárame) pozvoľna do zhustnutia.
2. Ochutíme štipkou soli a citrónovou šťavou
2. Ochutíme štipkou soli a citrónovou šťavou
Dohotovenie:
Upečený a vychladený korpus potrieme vyšľahaným krémom a špičkou noža odekorujeme. Krájame dobre vychladený, najlepšie na druhý deň.
Podávanie:
Tanier posypeme malým množstvom strúhaných orechov a na stred preložíme rez torty.
Komentár Tímu Makro Akademie
V stravovacích zariadeniach typu školských jedální alebo bufetov sa väčšinou ponúkajú stále rovnaké dezerty – často za použitia chladených či mrazených polotovarov. Tento dezert je veľmi jednoduchý na prípravu, navyše zodpovedá spotrebnému košu – mrkva, orechy, mliečny produkt a ponížené množstvo cukru a soli. Prečo teda nedať deťom zeleninu vo forme dezertu?