Mrkvová torta - Reštaurácia

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
112,5g
cukru162,5g
mrkvy50g
vajec7,5g
vanilínového cukru27,5
slunečnicového oleja2,5g
mletej škorice5g
prášku do pečiva1
soli40g
jadier vlašských orechov112,5g
hladkej múky35g
ananasového kompótu bez nálevu200g
syra Philadelphia50g
smotany 33 %75g
práškového cukru100g
mrkvy500ml
mrkvovej šťavy natur10g
plátkovej želatíny50g
cukru500ml
mrkvovej šťavy natur25g
citróna na šťavu0,1g
soli200g
mrkvy0,1g
soli50g
cukru 100g
marhuľovej marmeládyPostup prípravy
Príprava cesta:
1. Ošúpanú mrkvu uvaríme na zhryz a nastrúhame na hrubom strúhadle.
2. Ananás nasekáme na kúsky vo veľkosti cca 3 mm.
3. V kotlíku vyšľaháme do peny vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom a olejom, potom vmiešame ananás s mrkvou.
4. Preosiatu múku zmiešame so sypkými prísadami (škorica, prášok do pečiva, soľ, vlašské orechy) a jemne zmiešame s vajcami.
5. Hmotu nalejeme do pripravenej tortovej formy, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C cca 90 minút.
2. Ananás nasekáme na kúsky vo veľkosti cca 3 mm.
3. V kotlíku vyšľaháme do peny vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom a olejom, potom vmiešame ananás s mrkvou.
4. Preosiatu múku zmiešame so sypkými prísadami (škorica, prášok do pečiva, soľ, vlašské orechy) a jemne zmiešame s vajcami.
5. Hmotu nalejeme do pripravenej tortovej formy, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C cca 90 minút.
Príprava krému:
Philadelphiu spolu s cukrom a smotanou vyšľaháme do pevného krému.
Príprava omáčky:
1. Mrkvovú šťavu nalejeme do kastrólika a redukujeme(zvárame) pozvoľna do zhustnutia.
2. Ochutíme štipkou soli a citrónovou šťavou
2. Ochutíme štipkou soli a citrónovou šťavou
Príprava chipsov:
1. V Ošúpanú mrkvu pozdĺžne nakrájame na ná- rezovom stroji na 2 mm plátky.
2. Sparíme ich vo vriacej vode ochutenej soľou a cukrom, osušíme, rozložíme na cukrársky papier a sušíme v konvektomate na 80 °C cca 6 hodín.
2. Sparíme ich vo vriacej vode ochutenej soľou a cukrom, osušíme, rozložíme na cukrársky papier a sušíme v konvektomate na 80 °C cca 6 hodín.
Príprava želé:
1. Ošúpanú Očistenú mrkvu uvaríme domäkka a rozmixujeme dohladka.
2. Plátkovú želatínu necháme napučať v studenej vode.
3. Mrkvovú šťavu ohrejeme, zmiešame s rozmixovanou mrkvou a zohrejeme.
4. Pridáme napučanú želatínu, ochutíme cukrom a rozmiešame.
5. Podľa potreby prepasírujeme cez jemné cedidlo.
6. Vychladený korpus uzavrieme do pripraveného ráfika a potrieme marmelá- dou, aby sme uzavreli póry.
2. Plátkovú želatínu necháme napučať v studenej vode.
3. Mrkvovú šťavu ohrejeme, zmiešame s rozmixovanou mrkvou a zohrejeme.
4. Pridáme napučanú želatínu, ochutíme cukrom a rozmiešame.
5. Podľa potreby prepasírujeme cez jemné cedidlo.
6. Vychladený korpus uzavrieme do pripraveného ráfika a potrieme marmelá- dou, aby sme uzavreli póry.
Dohotovenie:
Korpus zalejeme pripraveným želé a necháme v chladničke stuhnúť. Krájame najlepšie na druhý deň, keď je želatína dokonale stuhnutá.
Podávanie:
Rez torty preložíme na stred taniera, doplníme nokom vyšľahaného krému, omáčkou a mrkvovým chipsom.
Komentár Tímu Makro Akademie
Základ prípravy je rovnaký a dohotovenie je pre profesionálnych kuchárov ľahké. Oproti verzii pre jedálne je obohatený o ďalšie produkty z mrkvy, ktoré dezertu dodávajú chuťovú sviežosť a ľahkosť. Pri servírovaní je nutné dbať na maximálnu čistotu a presnosť..