Bratislavské rožteky

Bratislavské rožteky
Čas prípravy2 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií8

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
300g
hladkej múky
300g
polohrubej múky
180g
masla
100ml
mlieka
2
žĺtky (do cesta)
2
žĺtky na potrenie
60g
cukru
40g
droždia
5g
soli
cukor múčka (na poprášenie)
300g
mletého maku
120g
cukru
2
vanilkové cukry
2
lyžice rumu
kôra z 1 cotróna

Postup prípravy

Krok 1
Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste vykvasiť. Potom kvások primiešame do zmesi hladkej a polohrubej múky, pridáme zvyšný cukor, žĺtky, rozpustené maslo a soľ.
Krok 2
Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto necháme minimálne hodinu kysnúť a medzitým si pripravíme makovú náplň.
Krok 3
Do maku vmiešame cukor, oba vanilkové cukry a nastrúhanú citrónovú kôru.
Krok 4
Zmes prelejeme teplou vodou s rumom a necháme nasiaknuť (teplej vody by malo byť asi o polovicu menej než makovej zmesi).
Krok 5
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou rozkrájame na obdĺžniky.
Krok 6
Do každého obdĺžnika vložíme valček z makovej náplne. Vytvarujeme rožteky, ktoré vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Krok 7
Rožteky potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme piecť na 12 – 15 minút do rúry vyhriatej na 180 – 200 °C.
Krok 8
Hotové rožteky na záver zľahka pocukrujeme.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Cake
Ďalšie recepty s dezertmi

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich