METRO má stopercentne najširší sortiment ovocia a zeleniny a ich kvalita sa prísne kontroluje na platforme Hortim v Brne.
Aké musí mať kontrolór znalosti?
Povedal by som skôr skúsenosti. Úplnému začiatočníkovi, hoci s červeným diplomom, bude trvať minimálne rok, kým si osvojí potrebné zručnosti a získa istotu v rozhodovaní. Ovocie aj zelenina sa v priebehu sezóny menia, na začiatku vyzerajú inak než na konci a tento fakt je potrebné pri kontrole zohľadniť. Kolegovia sú na tom tak, že okolo nich letmo prejde paleta a oni už tušia, že niečo nie je v poriadku. Musíte zapojiť šiesty zmysel, to sa nedá naučiť.
Tovar kontrolujete podľa zákonných noriem, ktoré ste si sami ešte sprísnili, prečo?
Pretože chceme, aby náš tovar bol ešte lepší. Navyše sme zaviedli prémiové značky METRO Chef pre gastronomické prevádzky a Fine Line pre maloobchodníkov, pri ktorých prebieha ešte prísnejšia kontrola, než je náš bežný štandard. Je to logické, iba konzistentnou vysokou kvalitou môžeme profilovať tieto značky ako prémiové. Objem objednávok rastie, a to je signál, že sa nám to darí.
Okrem prísnejších limitov však tovar posudzujeme aj z hľadiska predajnosti, teda očami našich zákazníkov. Keď napríklad máme debničku, v ktorej sú iba mandarínky druhej akosti, vieme, že zákazník si ju nebude chcieť kúpiť. Musíme vedieť odhadnúť, ako dlho tovar vydrží, pretože zajtra si ho kúpi náš zákazník a až pozajtra konečný spotrebiteľ.
AKO PREBIEHA KONTROLA KVALITY?
Medzi šiestou hodinou rannou a druhou popoludní sa na platforme striedajú kamióny s novými dodávkami. Každá dodávka prejde rukami kontrolného tímu, ktorý býva veľmi nekompromisný. Najprv sa zmeria teplota v aute, skontrolujú sa etikety a balenie, či je neporušené. Urobí sa celková vizuálna kontrola všetkých dodaných položiek. Inšpektori kvality z vybraných balení fyzicky kontrolujú každý jednotlivý kus. Potom prichádzajú na rad merania jednotlivých parametrov.