Morský vlk so šalátom z reďkoviek
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2
biele reďkovky4
väčšie mrkvy2
červené reďkovky70ml
bieleho vínneho octa2
lyžičky krupicového cukručierne korenie
soľ
1kg
zámockých zemiakov1
hrsť čerstvého kôpru1
lyžica maslasoľ
2
lyžice masla2
veľké šalotky100ml
bieleho vína200ml
rybieho vývarucitrónová šťava
100g
maslasoľ
200ml
slnečnicového olejačerstvý kôpor
1/2
hrsti čerstvého špenátusoľ
4
filety morského vlkacitrónová šťava
3
lyžice prepusteného, masla (Ghí)žerucha
soľ
Postup prípravy
Krok 1
BIELE REĎKOVKY a mrkvu očistím a pomocou strúhadla na zemiaky nakrájam tenké plátky. Na rovnako hrubé plátky nakrájam aj červené reďkovky a premiešam všetko spoločne v mise. V inej miske si zmiešam vínny ocot, krupicový cukor, prelejem cez zeleninu a dochutím podľa chuti soľou a čiernym korením.
Krok 2
ZEMIAKY nakrájam na polovice (väčšie na štvrťky) a dám piecť do parnej rúry na 25 minút (alebo uvarím do mäkka). Hotové premiešam s maslom a nasekaným čerstvým kôprom. Dochutím soľou.
Krok 3
V menšom hrnci si rozohrejem maslo a opečiem na ňom na jemno nasekanú šalotku do svetlozlatistej farby. Zalejem vínom a nechám alkohol vyvariť (cca 3 minúty) a potom pridám vývar a povarím 5 minút. Odstavím a rozmixujem tyčovým mixérom dohladka. Ochutím soľou a citrónovou šťavou. Do ešte teplej OMÁČKY zašľahávam metličkou po kúskoch maslo.
Krok 4
OLEJ si ohrejem v hrnci na 70 °C a prelejem do mixéra. Pridám rovnaké množstvo čerstvého kôpru, špenát, trochu soli a mixujem dohladka. Medzitým si dám do mrazničky misku z nehrdzavejúcej ocele. Keď mám rozmixované, vytiahnem z mrazničky misku, na ktorú položím jemné sito s gázou a olej precedím. Tým, že olej sa v miske rýchlo schladí získam výraznejšiu zelenú farbu.
Krok 5
Z filiet MORSKÉHO VLKA vytiahnem pomocou pinzety všetky kosti. Potom ich osolím, pokvapkám citrónom a na rozpálenom prepustenom masle opečiem najskôr kožou dole približne 1 – 2 minúty. Potom ich otočím a ihneď odstavím.
Krok 6
Rybu servírujem spolu so zemiakmi, šalátom, omáčkou, kôprovým olejom a ozdobené žeruchou.