Pečený morský vlk s ryžou a strukovinovým indickým karí
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2 300g
Morský vlk 10g
Soľ Maldon50g
Olivový olej extra panenský500g
Ryža basmati100g
Červená šošovica100g
Fazuľa purpurová farebná100g
Fazuľa červená 100g
Cícer100g
Fazuľa mesačná – veľká biela100g
Rastlinný olej120g
Cibuľa150g
Paradajkový pretlak10g
Zázvor mletý10g
Koriander mletý10g
Kardamóm mletý20g
Škorica celá5g
Kurkuma10g
chilli papričky10g
Zázvor čerstvý10g
Cesnak1g
Klinček1g
Bobkový list1g
Kardamóm celý30g
Koriander čerstvý30g
SoľPostup prípravy
Príprava strukovín:
1. Strukoviny preberieme, prepláchneme a oddelene varíme v dostatočnom množstve vody.
2. Nesolíme. Opäť varíme „na zahryznutie“.
3. Po uvarení precedíme, vývar zo strukovín použijeme pri ďalšom spracovaní.
2. Nesolíme. Opäť varíme „na zahryznutie“.
3. Po uvarení precedíme, vývar zo strukovín použijeme pri ďalšom spracovaní.
Príprava karí:
1. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme do zosklovatenia, pridáme paradajkový pretlak a opäť orestujeme.
2. Do pretlaku potom postupne pridávame korenie – mletý zázvor, mletý koriander, mletý kardamóm, škoricu celú, kurkumu a stále jemne restujeme na miernom teple.
3. Potom podlejeme trochou vývaru zo strukovín, pridáme klinček, bobkový list, soľ, cukor, nastrúhaný čerstvý zázvor a cesnak a pre pikantnosť kúsok rozkrojenej chilli papričky (nesekáme ju, aby sme ju mohli kedykoľvek vybrať a regulovali si tak pálivosť).
4. Všetko dokonale prevaríme.
5. V mažiari roztlačíme celý kardamóm a pridáme ho do základu.
6. Všetko dôkladne prevaríme, pridáme fazuľu a ešte povaríme, aby sa chuť správne dostala do fazule.
2. Do pretlaku potom postupne pridávame korenie – mletý zázvor, mletý koriander, mletý kardamóm, škoricu celú, kurkumu a stále jemne restujeme na miernom teple.
3. Potom podlejeme trochou vývaru zo strukovín, pridáme klinček, bobkový list, soľ, cukor, nastrúhaný čerstvý zázvor a cesnak a pre pikantnosť kúsok rozkrojenej chilli papričky (nesekáme ju, aby sme ju mohli kedykoľvek vybrať a regulovali si tak pálivosť).
4. Všetko dokonale prevaríme.
5. V mažiari roztlačíme celý kardamóm a pridáme ho do základu.
6. Všetko dôkladne prevaríme, pridáme fazuľu a ešte povaríme, aby sa chuť správne dostala do fazule.
Príprava morského vlka:
1. Morského vlka zbavíme šupín, umyjeme, osušíme a nafi letujeme.
2. Jednotlivé fi lé šikmo prekrojíme.
3. Panvicu si dobre nahrejeme a na malom množstve oleja opekáme mierne osolené fi lety (kožou dolu).
4. Spočiatku ich trochu pritlačíme k panvici, aby sa nepokrútili.
5. Pečieme tak na panvici bez otáčania, kým nie je koža opečená dochrumkava.
6. Najprv sprudka a potom na miernom teple.
7. V momente, keď je koža chrumkavá a mäso ryby aj na povrchu prehriate, fi lé otočíme, aby sa mäso zatiahlo aj z druhej strany a ihneď servírujeme.
2. Jednotlivé fi lé šikmo prekrojíme.
3. Panvicu si dobre nahrejeme a na malom množstve oleja opekáme mierne osolené fi lety (kožou dolu).
4. Spočiatku ich trochu pritlačíme k panvici, aby sa nepokrútili.
5. Pečieme tak na panvici bez otáčania, kým nie je koža opečená dochrumkava.
6. Najprv sprudka a potom na miernom teple.
7. V momente, keď je koža chrumkavá a mäso ryby aj na povrchu prehriate, fi lé otočíme, aby sa mäso zatiahlo aj z druhej strany a ihneď servírujeme.
Servírovanie:
1. Na nahriaty tanier na stred nasypeme ryžu, uprostred v nej zľahka urobíme jamku a vložíme do nej indické strukovinové karí.
2. Navrch položíme pripravenú fi letu z ryby. Hotový pokrm doplníme vetvičkou čerstvého koriandra.
2. Navrch položíme pripravenú fi letu z ryby. Hotový pokrm doplníme vetvičkou čerstvého koriandra.
Tipy šéfkuchára:
1. Filé z morského vlka pečieme iba z jednej strany. Filé je nízke, prepečie sa bez obracania.
2. Strukoviny je vhodné si uvariť vopred, potom len pripravujeme karí a rybu.
3. Ak máme dostatok času, strukoviny varíme v karí postupne podľa veľkosti.
2. Strukoviny je vhodné si uvariť vopred, potom len pripravujeme karí a rybu.
3. Ak máme dostatok času, strukoviny varíme v karí postupne podľa veľkosti.