Grilovaná pražma kráľovská s jarným zemiakovým šalátom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
10[No text ing field]
Pražma kráľovská pitvaná80g
cesnak120g
citrón150g
mix čerstvých byliniek (tymian, vňať, rozmarín, estragón....)čerstvo namleté korenie
Soľ morská
50ml
olivový olej EV (na potretie)1500g
zemiaky neskoré červené1
zväzok jarná cibuľka (zelená časť)1
zväzok reďkoviek100g
sladkého plochého hrášku100g
červenej cibule15g
pažítka a jedlé kvetySoľ Maldon
4
lyžice hrubozrnnej horčice120ml
olivového oleja extra virginešťava z 1 BIO citróna
soľ
čierne korenie čerstvo namleté
Postup prípravy
1. Najskôr rybu zbavíme šupín buď tupou stranou noža, alebo špeciálnym odstraňovačom šupín.
2. Pitvanú pražmu dôkladne opláchneme studenou vodou zvnútra aj zvonku a osušíme.
3. Ostrým nožom z oboch strán na koži spravíme vedľa seba niekoľko zvislých zárezov hlbokých asi 3 - 4 mm. Do zárezov aj brušnej dutiny v masírujeme morskú soľ a čerstvo namleté korenie.
4. Do brušnej dutiny vložíme kúsky očisteného a na plátky nakrájaného cesnaku, plátky nakrájaného citróna a zmes byliniek podľa chuti (na stonke) zviazaných do kytičiek.
5. Rybu potrieme olivovým olejom a kvapneme aj do brušnej dutiny.
6. Grilujeme na miernom ohni z oboch strán dozlatova.
7. Zemiaky uvaríme v šupe v dostatočne osolenej vode takmer do mäkka.
8. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
9. Na zálievku si do menšej misy dáme hrubozrnnú horčicu, olivový olej, šťavu z citróna, soľ, čierne korenie a všetko dôkladne premiešajte.
10. Na tenké plátky nakrájame cibuľu aj s reďkovkami, jarnú cibuľku a pažítku nakrájame najemno, plochý hrášok nakrájame na kusy.
11. Nakrájané zemiaky zmiešame so zálievkou. Zálievka do teplých zemiakov sa krásne vsiakne. Chvíľu počkajte, kým nebudú zemiaky zálievkou nasiaknuté a potom do zemiakov pridajte ostatnú zeleninu. Všetko opatrne a dôkladne premiešajte.
2. Pitvanú pražmu dôkladne opláchneme studenou vodou zvnútra aj zvonku a osušíme.
3. Ostrým nožom z oboch strán na koži spravíme vedľa seba niekoľko zvislých zárezov hlbokých asi 3 - 4 mm. Do zárezov aj brušnej dutiny v masírujeme morskú soľ a čerstvo namleté korenie.
4. Do brušnej dutiny vložíme kúsky očisteného a na plátky nakrájaného cesnaku, plátky nakrájaného citróna a zmes byliniek podľa chuti (na stonke) zviazaných do kytičiek.
5. Rybu potrieme olivovým olejom a kvapneme aj do brušnej dutiny.
6. Grilujeme na miernom ohni z oboch strán dozlatova.
7. Zemiaky uvaríme v šupe v dostatočne osolenej vode takmer do mäkka.
8. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
9. Na zálievku si do menšej misy dáme hrubozrnnú horčicu, olivový olej, šťavu z citróna, soľ, čierne korenie a všetko dôkladne premiešajte.
10. Na tenké plátky nakrájame cibuľu aj s reďkovkami, jarnú cibuľku a pažítku nakrájame najemno, plochý hrášok nakrájame na kusy.
11. Nakrájané zemiaky zmiešame so zálievkou. Zálievka do teplých zemiakov sa krásne vsiakne. Chvíľu počkajte, kým nebudú zemiaky zálievkou nasiaknuté a potom do zemiakov pridajte ostatnú zeleninu. Všetko opatrne a dôkladne premiešajte.