Fish and chips
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
6
filiet z morského ostrieža bez kože300g
múky300ml
bieleho vína8
veľkých zemiakov120g
bielkov6
vetvičiek tymianu45ml
slnečnicového olejaštipka soli
škrob
600g
mrazeného hrášku6-7
lyžíc olivového oleja3
cibule2
strúčky cesnaku1
citrónčierne mleté korenie
cukor
soľ
Postup prípravy
Krok 1
Zmiešame múku a biele víno a vytvoríme cestíčko.
Krok 2
Pridáme tymian, olej a soľ. Z bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame ho do cestíčka.
Krok 3
Rybu nakrájame na hrubšie plátky a obalíme v škrobe a cestíčku. Ihneď smažíme pri 160 °C zhruba 5 minút.
Krok 4
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolčeky a necháme odležať v studenej vode, pokým sa nezbavia škrobu. Potom ich dôkladne osušíme kuchynskou utierkou.
Krok 5
Hranolčeky predsmažíme v oleji (zhruba 2 minúty) pri 160 °C. Vyberieme ich z oleja a necháme tuk odkvapkať na kuchynskú utierku. Potom smažíme dozlatista.
Krok 6
Hneď ako sú hranolčeky hotové, vyberieme ich z oleja a osolíme.
Krok 7
Cesnak olúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky. Cibuľu nakrájame najemno. Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu.
Krok 8
Cesnak osmažíme na miernom ohni dozlatista. Potom pridáme 1–2 lyžice oleja, pridáme cibuľu a hrášok a zhruba 1 minútu restujeme.
Krok 9
Pridáme soľ a čierne mleté korenie a trochu cukru, 5 lyžíc vody, 2 lyžice citrónovej šťavy a citrónovú kôru a varíme 1–2 minúty.
Krok 10
Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme na jemné pyré a dochutíme soľou a čiernym mletým korením.